Video : Tipsbladet
Champions League

7 mia.: City slår PSG, Real og Chelsea i transfers

Toplønninger, milliardbudgetter og spillere for over 20 milliarder kroner. Champions League-semifinalerne er ikke for de fattige.

Artiklen her er fra Tipsbladets trykte udgave fredag 30. april 2021.

I 1998-priser kostede det 21,4 milliarder kroner at bygge Storebæltsbroen.

Og i Tipsbladets gennemgang af de fire Champions League-klubbers startopstillinger og vigtigste reserver er det faktisk også præcis, hvad Manchester City, Paris Saint-Germain, Real Madrid og Chelsea har betalt for deres spillere i transfers.

Deres trupper har kostet milliarder at købe, men Champions League-semifinalisternes spillere har samtidig dybe rødder i den fodboldverden, tre af årets fire semifinalehold for nylig forsøgte at forlade i det kontroversielle Super League-projekt.

Tipsbladet ser her nærmere på, hvor de 80 spillere i startopstillingerne i midtugens to CL-semifinaler og deres vigtigste reserver begyndte karrieren, og hvordan de havnede i deres nuværende storklubber.

CHELSEA

Home grown i Chelsea: 4
Home grown i andre Super League-klubber: 1
Home grown i andre klubber: 15
Hentet i Super League/Andre klubber: 5/15
Pris på startopstilling: 2.470 millioner kroner
Pris på bænk: 1.935 millioner kroner


Chelsea har siden transferkarantænen i 2018/19, og sådan set også i to-tre sæsoner inden da, været et af de hold i verden, der har betalt mest i transfers.

Man har fået mere spilletid ud af de spillere, man selv har uddannet, end på noget andet tidspunkt i Roman Abramovitj' tid som klubejer, samtidig med at man har betalt 100 til 600 millioner kroner i transfer for 13 mand, der alle på nær Olivier Giroud er købt i laget af klubber umiddelbart uden for de 15-20 rigeste klubber i Europa.


REAL MADRID

Home grown i Real Madrid: 3
Home grown i andre Super League-klubber: 1
Home grown i andre klubber: 16
Hentet i Super League/Andre klubber: 6/14
Pris på startopstilling: 1.935 millioner kroner
Pris på bænk: 2.400 millioner kroner

Real Madrid henter cremen af spillere fra Brasilien, eller forsøger i hvert fald med købene af Vinícius Júnior og Rodrygo samt hårdt prøvede Éder Militão fra FC Porto. Og så er faktisk en tydelig profil på resten af truppen med forsøgene på at finde de bedste spanske spillere og de bedste fransktalende fra Frankrig og Belgien.

Kun erfarne Luka Modric og Toni Kroos skiller sig ud, og de var anerkendte verdensstjerner i Tottenham og Bayern, da de skiftede til den spanske hovedstad.

Ligesom de øvrige semifinalister i Champions League har også Reals trup rødder langt ud og ned i fodboldsystemet: Badalona (nej, det er ikke en stavefejl), Le Havre, Lens, Genk og Dinamo Zagreb har været med til at fostre kommende Real-spillere.

MANCHESTER CITY

Home grown i Manchester City: 1
Home grown i andre Super League-klubber: 2
Home grown i andre klubber: 17
Hentet i Super League/Andre klubber: 6/14
Pris på startopstilling: 4.225 millioner kroner
Pris på bænk: 2.750 millioner kroner

Hver af de tre andre semifinalister har betalt større transfers for enkelte spillere, end Manchester City har. Men Manchester City har til gengæld betalt betydelige beløb for nærmest samtlige deres spillere i startopstillingen og på bænken.

Phil Foden har spillet i Manchester City det meste af livet, Oleksandr Zitjenko kostede pebernødder i provinsklubben Ufa, og unge Ferran Torres kostede 170 millioner kroner i kriseramte Valencia.

Ellers har samtlige City-spillere kostet mellem 200 millioner kroner og over den halve milliard, man har betalt for Kevin De Bruyne, Rúben Dias og Riyad Mahrez.

City skiller sig ud ved ikke at skele så meget til navne som spillernes værdi i Josep Guardiolas system, og derfor er der også en større spredning i, hvor Citys spillere begyndte karrieren.

PARIS SAINT-GERMAIN

Home grown i PSG: 1
Home grown i andre Super League-klubber: 3
Home grown i andre klubber: 16
Hentet i Super League/Andre klubber: 7/13
Pris på startopstilling: 4.242 millioner kroner
Pris på bænk: 1.457 millioner kroner

PSG skiller sig ud blandt semifinalisterne. Neymar og Kylian Mbappé er verdens to dyreste spillere nogensinde, og PSG betalte også kassen for assistmageren Ángel Di María, der havde en dårlig sæson i Manchester United i 2014/15.

Ellers er PSG's spillere faktisk ikke lige så dyre, i hvert fald ikke i indkøbspris, som mange af konkurrenterne i de tre andre klubber. Det skal ikke forstås sådan, at PSG's hold ud over den offensive trio er købt på januarudsalg, men skævvridningen er markant.

Når det er sagt, kommer Paris' øvrige spillere fra gode klubber og er uddannet fine steder, inklusiv fra Sydamerika med fire gode spillere, ligesom konkurrenterne også har kigget til Sydamerika og først og fremmest Brasilien.