• Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Clbold på:
Hold dig opdateret - følg Clbold på:
Champions League Lars Gram-Hanssen

Optakt: Ajax - Juventus

Ajax skal forsøge at hente et fornuftigt udgangspunkt inden næste uges returkamp i Torino, men det unge hollandske mandskab skal op imod en flok rutinerede italienere, og en Cristiano Ronaldo, der har genfundet Champions League-formen.

Af gram

Kampfakta:
Tidspunkt: Onsdag klokken 21.00
Spillested: Johan Cruijff ArenA
Dommer: Carlos del Cerro Grande
På TV: TV3 Sport

Holdnyt:
Ajax
Amsterdam-klubben har gang i en mindeværdig europæisk sæson, og hollænderne står for første gang siden 2002/03-sæsonen i en Champions League-kvartfinale, efter at det i 1/8-finalen lykkedes at pille Real Madrid fra hinanden.

Ajax hentede i sommer erfarne profiler som Dusan Tadic og Daley Blind til at supplere den talentfulde unge trup, man havde i forvejen, og det har vist sig at bære frugt. Hollænderne spillede således to gange uafgjort med Bayern München i gruppespillet, inden man altså sendte Real Madrid ud med en samlet 5-3-sejr i 1/8-finalen.

Ajax går desuden ind til Juventus-kampen med selvtilliden i orden, efter at man i weekenden spillede sig op på førstepladsen i Æresdivisionen med en 4-1-sejr over Willem II. Det er første gang siden maj 2016, at Ajax ligger nummer ét i Æresdivisionen. Selvom en triumf i Champions League stadig må betegnes som urealistisk, så har Ajax således faktisk stadig muligheden for at vinde the treble. Holdet er nemlig også klar til pokalfinalen mod Willem II i begyndelsen af maj. 

Lodtrækningen til Champions League-kvartfinalerne kunne dog godt have udartet sig mere gunstigt for hollænderne. Et defensivt, rutineret og disciplineret Juventus-hold ligner en modstander, der passer rigtig dårlig til Ajax.

Ajax-træner Erik ten Hag må undvære den karantæneramte højreback Noussair Mazraoui, og det kan bane vejen for danske Rasmus Kristensen, som fik en ligakamp fra start i sidste uge. Formentlig bliver det dog den erfarne Joel Veltman, der spiller i stedet for Mazraoui.

Daley Blind skal forsøge at undgå et gult kort onsdag aften, for det vil betyde, at han misser returopgøret med karantæne.

Juventus
Torino-klubben var blevet udskreget til en af de helt store favoritter til at vinde pokalen med de store ører i denne sæson, men Juventus lignede et hold med det ene ben i graven efter 2-0-nederlaget til Atlético Madrid i den første 1/8-finale.

I returkampen viste Cristiano Ronaldo, hvorfor Juventus valgte at bruge 875 millioner kroner på en 33-årig spiller. Med portugiserens fænomenale hattrick lykkedes det alligevel Allegris tropper at booke en plads i kvartfinalen, hvor italienerne ikke var uheldige med at trække Ajax.

Cristiano Ronaldo har siddet ude med en skade i et par uger, men stjernespilleren ser ud til at blive klar til onsdagens kamp i Amsterdam.

Efter forskrækkelsen mod Atlético Madrid ligner Juventus nu igen en af de største favoritter til at vinde Champions League. Holdet har desuden den fordel, at man i modsætning til flere af de andre favoritter - især Liverpool og Manchester City - kan fokusere fuldt ud på Champions League. Således kan Juventus snuppe det italienske mesterskab med en sejr over SPAL på lørdag.

Juventus er således 20 point foran Napoli, efter at det i weekenden lykkedes at besejre Milan med 2-1. Unge Moise Kean scorede sejrsmålet med seks minutter tilbage.

Juventus må undvære Giorgio Chiellini og Emre Can, som begge er skadede. 

Karantæner:
Ajax: Noussair Mazraoui.
Juventus: Ingen.

Bud på startopstillinger:
Ajax (4-3-3): Onana - Veltman, De Ligt, Blind, Tagliafico - De Beek, de Jong, Schöne - Ziyech, Tadic, Neres

Juventus (4-3-3): Szczesny - Cancelo, Bonucci, Rugani, Sandro - Pjanic, Bentancur, Matuidi - Bernardeschi, Mandzukic, Ronaldo

Profilen:
Ajax hentede i sommer Dusan Tadic for 85 millioner kroner i Southampton, og med de opskruede priser i fodboldverdenen taget i betragtning, så må det siges, at være godt givet ud. Den 30-årige serber har nettet 30 gange i denne sæson, og havde sit livs aften mod Real Madrid på Bernabéu, hvor han stod for to assists og en pragtscoring i 4-1-nedslagtningen af de forsvarende mestre.

Vidste du, at...:
Ajax og Juventus har to gange mødt hinanden i finalen i Europas største klubturnering. I 1973 vandt Ajax med 1-0, mens italienerne i 1996 vandt finalen efter straffesparkskonkurrence.

Dom:
Ajax leverede en decideret pragtpræstation mod Real Madrid på Bernabéu, men samtidig må det siges, at Juventus i denne sæson er et væsentligt bedre hold end Real Madrid. Cristiano Ronaldo har fundet formen i Champions League efter sit hattrick mod Atlético Madrid, og italienerne har langt mere europæisk rutine end Ajax. Gættet herfra lyder således på en 2-1-sejr til Juventus.

Tidligere indbyrdes opgør, form og resultater:

Fokus

Optakt: Benfica - Ajax
Optakt: Benfica - Ajax

Ajax kan med en sejr i Lissabon sikre sig en plads i ottendedelsfinalerne. Kasper Dolberg har stadig sit første mål i turneringen til gode, og der findes næppe en bedre anledning end denne for dans...

Optakt: Napoli - Paris Saint-Germain
Optakt: Napoli - Paris Saint-Germain

Franskmændene ligger på tredjepladsen i gruppe C med fire point efter tre runder, og har derfor brug for et godt resultat tirsdag aften mod et Napoli-hold, der var uheldige med ikke at vinde i det ...

Optakt: Atlético Madrid - Dortmund
Optakt: Atlético Madrid - Dortmund

Diego Simeones tropper har i den grad brug for at revanchere sig efter 4-0-afklapsningen i Tyskland for to uger siden. Men spanierne kan få meget svært ved at nå førstepladsen, selv med en sejr i t...