• Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Clbold på:
Hold dig opdateret - følg Clbold på:
Champions League Lars Gram-Hanssen

Optakt: Tottenham - Ajax

Man var med al sandsynlighed blevet mødt med skeptiske blikke, hvis man før sæsonen havde gættet på en semifinale mellem Tottenham og Ajax. Men begge danskerklubber har på imponerende vis formået at slå nogle af de største favoritter ud. Vi ser her nærmere på det første af de to opgør, hvor hjemmeholdet må klare sig uden deres to farligste spillere.

Af gram

Kampfakta:
Tidspunkt: Tirsdag klokken 21.00
Sted: Tottenham Stadium
Dommer: Mateu Lahoz
TV: 3+

Holdnyt:
Tottenham
London-klubben er blandt de sidste fire i Europa for første gang siden 1961/62-sæsonen, og står på papiret med en realistisk chance for at nå finalen i klubturneringen over dem alle.

Udover nogle triumfer i F.A. Cup'en (den seneste i 1991) og i League Cup'en (den seneste i 2008) skal man tilbage til 1961 for at finde Tottenhams første rigtigt store triumf, da klubben vandt det engelske mesterskab. Der vil således være noget ironisk over det, hvis Tottenham ender den langvarige trofætørke med at vinde det mest prestigefyldte trofæ af dem alle.

Pladsen i semifinalerne blev da også kun sikret med det yderste af neglene, da Raheem Sterlings mål i de sidste sekunder af kvartfinalen blev annulleret for en snæver offside. Tottenham var i store problemer mod Manchester City på Etihad Stadium, på trods af Son Heung-mins to tidlige scoringer. Det krævede blandt andet et omdiskuteret hoftemål af Fernando Llorente for at slå Guardiolas tropper ud, men det lykkedes i sidste ende - og det er en bedrift, som cheftræner Mauricio Pochettino fortjener stor ros for.

Argentineren har måttet klare sig uden nyindkøb i de seneste to transfervinduer, og måtte klare sig uden topscorer Harry Kane i returkampen mod City - og alligevel er klubben nu alligevel blandt de sidste fire i Europa.

Tottenham går dog ikke ind til tirsdagens semifinale med de mest optimale forudsætninger. Udover skaden til Harry Kane må Spurs også undvære Son Heung-min, der scorede tre mål i de to semifinaler mod City. Sydkoreaneren sidder således ude med karantæne. Pochettino må også undvære den skadede Moussa Sissoko.

Udover fraværet af flere profiler går Tottenham også ind til kampen med et skuffende 1-0-nederlag mod West Ham i baggagen. Det var Tottenhams første nederlag på klubbens nye stadion, og det må siges at være en dårlig generalprøve inden tirsdagens livsvigtige kamp.

Ajax
Efter ikke at have deltaget i Champions League i de seneste tre sæsoner er Ajax nu klar til semifinalen, og det er ikke fordi hollænderne har haft en nem vej til semifinalerne. 

Således er det Real Madrid og Juventus, der er blevet ekspederet ud - og mod begge storhold er sejrene endda blevet sikret på udebane, hvilket vidner om en ganske uimponeret tilgang for det unge mandskab.

Ajax har ramt en sæson, hvor hele holdet bare klikker. Til sommer forventes mange profiler at forlade klubben, så det gælder om at nyde dette Ajax-hold, mens man stadig kan. 

2-1-sejren over Juventus i Torino var lidt af en magtdemonstration fra Ajax' side. Efter en jævnbyrdig første halvleg sad hollænderne fuldstændig på kampen i anden halvleg, hvor Matthijs De Ligt knækkede Juventus, da han i anden halvleg steg til vejrs efter et hjørnespark og headede bolden ind bag Szczęsny.

Hollændernes pasningsspil var fremragende kamp igennem, og Ajax burde have scoret minimum to mål mere i Torino. Den manglende skarphed i afslutningerne var dog det eneste element af hollændernes spil, man kunne tillade sig at kritisere.

Ajax slog i sidste uge Vitesse med 4-2, og fører med to runder igen Æresdivisionen i kraft af en bedre målscore end PSV Eindhoven. 

Erik ten Hag må muligvis klare sig uden de to backer, Nicolas Tagliafico og Noussair Mazraoui. Hvis ingen af de to når at blive klar, kan det betyde, at danske Rasmus Kristensen får chancen.

Karantæner:
Tottenham: Son Heung-min.
Ajax: Ingen.

Bud på startopstillinger:
Tottenham (4-3-2-1): Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Wanyama, Dier, Winks - Alli, Eriksen - Moura

Ajax (4-3-3): Onana - Veltman, De Ligt, Blind, Mazraoui - Schöne, de Jong, van de Beek - Ziyech, Tadic, Neres

Profilen:
Den 22-årige Donny van de Beek har til tider stået lidt af skyggen af Frenkie de Jong på midtbanen, men mod Juventus leverede van de Beek en fornem indsats - blandt andet var det ham, der kort efter Ronaldos scoring bragte balance i regnskabet og holdt Ajax inde i opgøret.

Vidste du, at...:
De to klubber har mødt hinanden to gange før - tilbage i første runde af Pokalvindernes Turnering i 1981. På trods af en Søren Lerby-scoring måtte Ajax over to kampe se sig slået med samlet 6-1.

Dom:
Tottenham må undvære Harry Kane og Son Heung-min og i weekenden tabte London-klubben hjemme med 1-0 mod West Ham, selvom pladsen i top fire stadig ikke er sikret. Ajax har været flyvende på udebane i Europa, hvor man har slået Real Madrid og Juventus, så umiddelbart bør hollænderne have en fin chance i London. Buddet herfra lyder på 1-1.

Tidligere indbyrdes opgør, form og resultater:

Fokus

Optakt: Benfica - Ajax
Optakt: Benfica - Ajax

Ajax kan med en sejr i Lissabon sikre sig en plads i ottendedelsfinalerne. Kasper Dolberg har stadig sit første mål i turneringen til gode, og der findes næppe en bedre anledning end denne for dans...

Optakt: Napoli - Paris Saint-Germain
Optakt: Napoli - Paris Saint-Germain

Franskmændene ligger på tredjepladsen i gruppe C med fire point efter tre runder, og har derfor brug for et godt resultat tirsdag aften mod et Napoli-hold, der var uheldige med ikke at vinde i det ...

Optakt: Atlético Madrid - Dortmund
Optakt: Atlético Madrid - Dortmund

Diego Simeones tropper har i den grad brug for at revanchere sig efter 4-0-afklapsningen i Tyskland for to uger siden. Men spanierne kan få meget svært ved at nå førstepladsen, selv med en sejr i t...