• Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Clbold på:
Hold dig opdateret - følg Clbold på:
Champions League Lars Gram-Hanssen

Optakt: Tottenham - Liverpool

Foto: Getty Images

Der er for anden gang i historien lagt op til en ren engelsk Champions League-finale, når Tottenham og Liverpool mødes i Madrid. London-klubben står i sin første Champions League-finale nogensinde, mens Liverpool er i finalen for andet år i træk.

Af gram

Kampfakta:
Tidspunkt: Lørdag klokken 21.00
Sted: Wanda Metropolitano, Madrid
Dommer: Damir Skomina
På TV: TV3

Holdnyt:
Tottenham
Der er tale om den største kamp i klubbens 136-årige historie, når Tottenham lørdag aften møder Liverpool i Madrid. Få havde før sæsonen forventet, at Mauricio Pochettino - uden nyindkøb - skulle kune føre London-klubben hele vejen til finalen. Endda uden holdets største stjerne, Harry Kane, i den ene kvartfinale og begge semifinaler. 

Tottenham har i den grad været på hælene undervejs i turneringen. I gruppespillet lagde englænderne ud med at hente ét point i de første tre kampe, og i den fjerde kamp blev sejren mod PSV Eindhoven hentet på et mål i det 89. minut. Tottenham gik kun videre fra gruppen, fordi Inter kiksede hjemme mod PSV Eindhoven i sidste spillerunde, mens Lucas Moura scorede et sent mål på Camp Nou. I kvartfinalen var det også alvorligt tæt på at gå galt til sidst mod Manchester City, men Eriksen og kompagni blev reddet, da Sterlings mål i sidste sekund blev annulleret. Og i semifinalen leverede Tottenham som bekendt et vanvittigt comeback i Amsterdam. 

Det helt store spørgsmål for Tottenham er selvfølgelig, hvor klar Harry Kane er. Angriberen har ikke fået ét eneste minuts spilletid siden starten af april. Kane har selv udtalt, at han er klar til at starte inde, men det må siges at være tvivlsomt, om Pochettino vil risikere at starte med englænderen, der nok snarere kommer ind fra bænken undervejs i opgøret. 

Hvis Kane får chancen fra start, vil det formentlig betyde, at hattrick-helten fra Amsterdam, Lucas Moura, må tage plads på bænken. Harry Winks og Devinson Sanchez er tilbage i træning, men ingen af de to forventes at starte inde. Både Victor Wanyama og Jan Vertonghen pådrog sig skader imod Ajax, men de ser begge ud til at blive klar. Ben Davies ser ud til at misse finalen med en lyskenskade.

Liverpool
Ligesom Tottenham var Liverpool faktisk tæt på at blive slået ud allerede i gruppespillet, hvor Jürgen Klopps tropper tabte alle deres kampe på udebane. I sidste spillerunde blev Alisson helten på Anfield, da brasilianeren med en feberredning sikrede avancementet til allersidst mod Napoli.

Herefter blev Bayern München og FC Porto ekspederet ud på overbevisende vis, inden Liverpool tabte 3-0 på Camp Nou i den første semifinale mod Barcelona - til trods for at have leveret en stærk præstation. Herefter fulgte et historisk comeback hjemme på Anfield, hvor Giorginio Wijnaldum og Divock Origi begge blev dobbelte målscorere. 

Dermed har Liverpool stadig muligheden for at løfte et trofæ i denne sæson, efter en bitter afslutning på Premier League-sæsonen, hvor 97 point på bizar vis i sidste ende viste sig ikke at være nok, idet Manchester City hentede 98 point.

Det store spørgsmål i Liverpool-lejren op til finalen har været Roberto Firminos skadessituation. Brasilianeren fik kun ti minutters spilletid i de to semifinaler mod Barcelona, men ser ud til at blive klar til finalen. Spørgsmålet er, om han er oppe i omdrejninger.

Til gengæld ligger det fast, at Naby Keïta ikke bliver klar. Derudover skal Jürgen Klopp tage en beslutning om, hvem han vil starte med på midtbanen. Wijnaldum eller Milner ser ud til at måtte starte på bænken.

Andrew Robertson måtte udgå i semifinalen, men den skotske venstreback er blevet klar igen, og dermed kan Liverpool stille i stærkeste opstilling.

Karantæner:
Tottenham: Ingen.
Liverpool: Ingen.

Bud på startopstillinger:
Tottenham (4-4-2): Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Sissoko, Wanyama, Eriksen, Alli - Moura, Son

Liverpool (4-3-3): Alisson - Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson - Fabinho, Milner, Henderson - Salah, Firmino, Mané

Profilen:
Christian Eriksen kan blive den første dansker i 20 år til at løfte Champions League-trofæet, efter at have fået spilletid i finalen. Således tabte Daniel Agger og Liverpool finalen i 2007, mens Jon Dahl Tomasson og AC Milan tabte finalen i 2005. Peter Schmeichel og Manchester United vandt turneringen i 1999. I 2003 var Martin Laursen, Jon Dahl Tomasson og Thomas Helveg i AC Milan, da Milano-klubben vandt finalen over Juventus - men ingen af de tre danskere fik spilletid i finalen.

Vidste du, at...:
Fra 1956 og indtil år 2000 havde der aldrig været en finale med to hold fra det samme land. Lørdagens finale bliver den syvende finale med to hold fra samme land. Der har været tre rene spanske finaler, to engelske, én tysk og én italiensk.

Dom:
Der er tale om to klubber, der kender hinanden ud og ind. Historien har vist, at disse finaler har en tendens til at blive meget jævnbyrdige. Buddet herfra lyder således på 2-2 i ordinær spilletid - og 3-2 til Tottenham efter forlænget spilletid.

Tidligere indbyrdes opgør, form og tabel:

Fokus

Optakt: Benfica - Ajax
Optakt: Benfica - Ajax

Ajax kan med en sejr i Lissabon sikre sig en plads i ottendedelsfinalerne. Kasper Dolberg har stadig sit første mål i turneringen til gode, og der findes næppe en bedre anledning end denne for dans...

Optakt: Napoli - Paris Saint-Germain
Optakt: Napoli - Paris Saint-Germain

Franskmændene ligger på tredjepladsen i gruppe C med fire point efter tre runder, og har derfor brug for et godt resultat tirsdag aften mod et Napoli-hold, der var uheldige med ikke at vinde i det ...

Optakt: Atlético Madrid - Dortmund
Optakt: Atlético Madrid - Dortmund

Diego Simeones tropper har i den grad brug for at revanchere sig efter 4-0-afklapsningen i Tyskland for to uger siden. Men spanierne kan få meget svært ved at nå førstepladsen, selv med en sejr i t...