• Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Clbold på:
Hold dig opdateret - følg Clbold på:
Generelle gram

De tre mest ikoniske øjeblikke i EM-historien

Foto: Getty Images

Den engelske avis Daily Mail har udpeget EM-historiens mest ikoniske øjeblikke, hvor Danmarks triumf i 1992 desværre ikke har klaret sig med i top tre.

Af gram

Fredag sparkes EM 2020 i gang i Rom, når Italien møder Tyrkiet, og i den anledning har den engelske avis Daily Mail udpeget EM-historiens mest ikoniske øjeblikke. 

På listen finder man blandt andet finalen fra 1976, hvor Tjekkoslovakiet slog Vesttyskland efter straffesparkskonkurrence. Den tjekkiske midtbanespiller Antonín Panenka sendte det afgørende straffespark ind med et flabet lob - en måde at sparke straffespark på, der nu er 'opkaldt' efter tjekken.

Også Englands katastrofale exit mod Island i 2016 er at finde på listen, mens Danmarks sensationelle triumf i 1992 indtager fjerdepladsen. 

Kølig Balotelli-jubel
På tredjepladsen har Daily Mail valgt at pege på Mario Balotellis jubelscene i semifinalen i 2012, hvor Italien på overraskende vis slog Tyskland med 2-1. Avisen peger på, at mange havde forventet en finale mellem Spanien og Tyskland.

- En lang bold fra Riccardo Montolivo fandt sin vej frem til Balotelli, som overraskede Manuel Neuer ved at sparke tidligt og næsten ødelagde netmaskerne fra 20 meters afstand. Mens de fleste af hans holdkammerater var en halv banelængde væk, stoppede Balotelli brat op, hvorefter han flåede trøjen af og flexede sine muskler for hele verden. Og derved skabte han et af de mest ikoniske EM-øjeblikke, lyder det således fra Daily Mail.

På andenpladsen har Daily Mail valgt at placere Marco van Bastens forrygende flugter fra finalen i 1988, hvor Holland slog Sovjetunionen med 2-0. 

- Nok det bedste mål nogensinde scoret i en EM-slutrunde, især med tanke på, at det sikrede Holland sejren i finalen, lyder det fra Daily Mail. 

Ikonisk jubelscene på førstepladsen
På førstepladsen har Daily Mail valgt Paul Gascoignes jubelscene, da den engelske legende scorede til 2-0 mod Skotland på Wembley ved slutrunden i 1996.

- Come on, det var nødt til at være den her! Okay, vi er partiske. Ja, vi ved det godt. Vi har haft tre afgørende øjeblikke fra finaler og tre fra semifinaler på listen, og på førstepladsen har vi valgt et mål i en sejr i gruppespillet, i en slutrunde, der ikke var succesfuld (for England, red.). 

- Men det her handler om øjeblikkene. EM-slutrunder handler om øjeblikke og fodbold handler om øjeblikke. Intet symboliserer en EM-slutrunde mere end en nation, der går amok under en sommerhedebølge og jubler over et mål mod deres nærmeste rivaler. Målet i sig selv var utroligt, ikke langt fra Van Bastens, hvad de tekniske kvaliteter angår. Gascoigne kontrollerede bolden øjeblikkeligt, løftede bolden over Colin Hendry og flugtede bolden forbi Andy Goram.

- Men det var jublen - genskabelsen af en drukskandale, der havde ramt det engelske hold blot et par uger tidligere - der gjorde hele forskellen. Mens vi alle sad derhjemme foran tv'et, mens vi prøvede at finde ud af, om det virkeligt var sket, eller om offsideflaget var gået op, kunne vi se Englands største stjerner nyde øjeblikket: 'Slap af, det er kun fodbold, og det er sommer. Enjoy!'

-----
Få de bedste spilforslag hos Oddsavisen.dk for bare 29,- kr/md  - brug koden Tip2020 ved betaling.

Fokus

Optakt: Benfica - Ajax
Optakt: Benfica - Ajax

Ajax kan med en sejr i Lissabon sikre sig en plads i ottendedelsfinalerne. Kasper Dolberg har stadig sit første mål i turneringen til gode, og der findes næppe en bedre anledning end denne for dans...

Optakt: Napoli - Paris Saint-Germain
Optakt: Napoli - Paris Saint-Germain

Franskmændene ligger på tredjepladsen i gruppe C med fire point efter tre runder, og har derfor brug for et godt resultat tirsdag aften mod et Napoli-hold, der var uheldige med ikke at vinde i det ...

Optakt: Atlético Madrid - Dortmund
Optakt: Atlético Madrid - Dortmund

Diego Simeones tropper har i den grad brug for at revanchere sig efter 4-0-afklapsningen i Tyskland for to uger siden. Men spanierne kan få meget svært ved at nå førstepladsen, selv med en sejr i t...