• Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Clbold på:
Hold dig opdateret - følg Clbold på:
Generelle gram

Forfulgt af Erdogan: Legendarisk målræv må arbejde som Uber-chauffør

Foto: Getty Images

Hakan Sükür, der har spillet 112 landskampe for Tyrkiet, har i årevis været forfulgt, fordi han meldte sig ud af Erdogans parti.

Af gram

Hakan Sükür er en af de helt store spillere i Tyrkiets historie, men landsholdslegenden nyder ikke ligefrem livet efter sin aktive karriere.

Den tidligere Galatasaray-målræv er således nødt til at arbejde som Uber-chauffør, for at tjene til dagen og vejen. Det fortæller Sükür i et interview med Welt am Soontag.

Læs også: En tvivlsom bilist: Guardiola har smadret biler for fire millioner

Bombarderede butik med sten
Hakan Sükür, som var anfører, da Tyrkiet vandt bronzemedaljer ved VM 2002, er i dag flygtet Washington D.C.

- Jeg har intet tilbage i verden. Erdogan tog alt fra mig. Min frihed, min ytringsfrihed og min ret til at arbejde. 

Tingene begyndte at gå skævt for Hakan Sükür tilbage i 2011, da han meldte sig ind Erdogans parti, AKP, som ville udnytte legendens popularitet. Efter skandaler og sager om korruption valgte Sükür dog at melde sig ud af partiet igen i 2013.

- Derefter blev de fjendtlige. Min hustrus butik blev bombarderet med sten og mine børn blev generet på gaden. Jeg modtog trusler, hver gang jeg udtalte mig, lyder det fra Sükür, der derfor flyttede til USA i 2015.

Faderen blev fængslet
Det gjorde dog kun tingene værre.

- Da jeg tog væk, smed de min far i fængsel. Og alt, hvad jeg ejede, blev konfiskeret, lyder det fra Hakan Sükür.

Faderen blev kun sat fri igen, da han fik konstateret kræft. Hakan Sükürs forældre har det dog svært, da de ikke har mange penge.

- Alle, som er i forbindelse med mig, har økonomiske problemer. 

Blev også generet i USA
Sükür kan ikke udleje sine lejligheder i Tyrkiet, da potentielle lejere vil blive truet. Og derfor er den tidligere Galatasaray- og Inter-spiller altså nødt til at bo i USA, hvor han sælger bøger og kører Uber. Sükür prøvede i Washington D.C. at drive en café, men den gik heller ikke.

- Jeg havde en café i en periode. Men så dukkede der mærkelige folk op og spillede dombra-musik (en dombra er et strengeinstrument, red.). 

Erdogan har beskrevet dombra-musik som musikken for de ægte tyrkere. Sükür blev herefter sat under politibeskyttelse, mens FBI også måtte holde øje med hans sikkerhed. Sükür kunne desuden konstatere, at Erdogan-regimet straffede en studerende, der havde taget et selfie med Sükür.

- Da han vendte tilbage til Tyrkiet, opdagede de billedet på hans telefon. De smed ham i fængsel i 14 måneder.

Fokus

Optakt: Benfica - Ajax
Optakt: Benfica - Ajax

Ajax kan med en sejr i Lissabon sikre sig en plads i ottendedelsfinalerne. Kasper Dolberg har stadig sit første mål i turneringen til gode, og der findes næppe en bedre anledning end denne for dans...

Optakt: Napoli - Paris Saint-Germain
Optakt: Napoli - Paris Saint-Germain

Franskmændene ligger på tredjepladsen i gruppe C med fire point efter tre runder, og har derfor brug for et godt resultat tirsdag aften mod et Napoli-hold, der var uheldige med ikke at vinde i det ...

Optakt: Atlético Madrid - Dortmund
Optakt: Atlético Madrid - Dortmund

Diego Simeones tropper har i den grad brug for at revanchere sig efter 4-0-afklapsningen i Tyskland for to uger siden. Men spanierne kan få meget svært ved at nå førstepladsen, selv med en sejr i t...