Video : Tipsbladet
Superliga

Reagerer på voldsom talentkrig i Superligaen

Der er krig om talenterne i dansk fodbold og Superligaen. Senest med 15-årige Mads Jørgensen, der til sommer rykker gratis fra Silkeborg til FC København, hvor han skriver under på en flot kontrakt. Fanklubben har delte meninger om den jagt på talenter, der er i gang i dansk fodbold.

Der er krig om de danske talenter.

Krigen og snakken om talenterne er blusset op igen, efter Silkeborgs IF's bare 15-årige midtbanespiller Mads Jørgensen til sommer rykker til FC København, hvor han skriver under på en kontrakt med løverne - uden en overgangssum til SIF.

Og det er anden gang på kort tid, at SIF mister et talent til en af de større klubber, der kan give en økonomisk mere attraktiv ungdomskontrakt, da også William Faber har forladt det midtjyske og i dag spiller for FC Nordsjællands ungdomshold - også uden at midtjyderne blev kompenseret.

I det hele taget er kampen om talenterne vildere og voldsommere end tidligere set i Danmark. Og det er da ikke kun de største danske klubber, der er aggressive i jagten på talenter - det er også udenlandske klubber, der gerne vil have spillerne ind så tidligt som overhovedet muligt.

Men forskellen er, at de udenlandske klubber betaler overgangssum for de unge spillere, da de ikke skifter i en alder af 15 år. 

Hvordan ser Fanklubben på talentkrigen i dasnk fodbold?

Her er svaret fra Fanklubben.


Jeg tror mange af nutidens unge bliver pacet i en helt utrolig grad, og det kan ende med at ødelægge både fodbolden og børnene, hvis det skal malkes, hver gang der er et snert af talent.

Peter Birch
Viborg FF-fan

- Ja, kort sagt så ser ser det bare forkert ud, når der står sådan en ung knejt med et kæmpe mælketandssmil, strithår og dun på overlæben sammen med et par fedladne klubbosser i jakkesæt, Rolex-ur og dollars i øjnene.

- Det virker til, at spillerne, som klubberne scouter, bare blive yngre og yngre, og det giver en ikke helt lille fordel til de store klubber, at de bare kan hive fars fede checkhæfte frem og udskrive 50.000 kr i lommepenge til en fyr på halvanden meter. Jeg synes, det er både etisk forkert og konkurrenceforvridende, uden dog at kunne tilbyde en klar løsning. Måske grænsen burde være 17 år eller sådan noget.

- En knægt på 15 år er (og ej heller hans forældre for dens sags skyld) er modne nok til at tage så stor en beslutning. Når jeg tænker tilbage på mit eget 15-årige fortids-jeg, så er det jo helt godnat at tænke på at blive stillet overfor sådan nogle livsændrende valg. Jeg havde ikke andet i hovedet end chips, fodbold og dvd-film. Derudover, så havde jeg helt klart heller ikke hverken talentet eller psyken til at blive noget som helst andet end middelmådig med pil ned.

- Jeg opfandt dog den ‘stationære kant’, der helt stillestående gennem det meste af kampen kunne slå et (meget!) tidligt indlæg fra midterlinjen til en hurtig 9’er, der så kunne runde den tunge landmandssøn ude fra Ulstrup og dermed bringe IF Trojka i front.

- Jeg kunne kunne også slå et hjørnespark med kirurgisk præcision til bagerste stang, hvor min bedste ven så kunne stige op og pande den ind bag den sagesløse miniput-målmand. Jeg har vidst også engang scoret et afgørende mål til Djurs Sommerland Cup. Sådan husker jeg det i hvert fald, og jeg husker meget godt fra min egen tid som ung fodboldspiller på landet. Det er gode minder, og sådan skal det være, når man tænker tilbage.

- Jeg tror mange af nutidens unge bliver pacet i en helt utrolig grad, og det kan ende med at ødelægge både fodbolden og børnene, hvis det skal malkes, hver gang der er et snert af talent. Sæt sporten fri og lad ungerne hygge sig.

- Min bedste ven med det fænomenale hovedspil og jeg aftalte i øvrigt som unge, at hvis det ikke lige blev AC Milan eller Premier League, så kunne vi jo altid bare spille lidt hyggebold i 1. Division. En måske sjov anekdote, men det understreger jo præcis pointen om, at man som bumsebefængt lille mand ikke aner hat og briller om den virkelige verden.


Pengene må i min verden ikke blive det styrende for dine valg i 15-årsalderen i valg af klub. Men det er nok nemmere sagt end gjort.

Anders Søgaard
AGF-fan

- Grundlæggende er det selvfølgelig et frit marked for arbejdstager og arbejdsgiver - og i dette tilfælde også klubberne. Men jeg synes faktisk, at dette emne er meget svært at belyse, da der kan være virkeligt mange aspekter i det. Så nu stikker vi hånden i hvepsereden.

- Hvor meget ved en 15-årig om, hvad der er godt for deres fremtid? Man kan jo ændre fremtidsdrømme. Forældrene har dog også et ansvar her. De kan jo i princippet sige nej, hvis de mener, det er deres barns bedste - eller ja for den sags skyld.

- Pengene kan dog blive så store, at det bliver det altoverskyggende, og det bliver ekstremt svært at sige nej. Senest ved Mads Jørgensens skifte til FCK med en rygtet sign-on-fee på én million. Hvem ville ikke vælge pengene i denne situation? Man finder nok ikke mange unge på 15 år eller deres forældre, som siger nej til de summer. Take the money and run.

- Dernæst er der spørgsmålet, om den klub, man skriver med, har en klar plan med dig, eller om de bare har signet dig, så konkurrenten ikke fik dig? Så går du i stå udviklingsmæssigt, fordi du bliver en af mange. Måske bliver du endda helt glemt i det store billede og skal så starte forfra med karrieren som 18-20-årig.

- Hvor grundigt et arbejde gør klubben i forhold til at facilitere netop din udvikling? Andre spørgsmål hober sig også op. Hvad tiltrækker det enkelte talent til den enkelte klub? Faciliteterne, trænerne, hurtig vej til førsteholdet, en klar karriereplan, lønpakke eller noget helt sjette.

- Pengene må i min verden ikke blive det styrende for dine valg i 15-årsalderen i valg af klub. Men det er nok nemmere sagt end gjort.

- Man hører dog også om eksempler, hvor nogle Superliga klubber går på rov i en langt yngre alder og inviterer til prøvetræninger osv. Herefter bliver de bedste børn fra de lokale klubber en del af Superligaklubbens børneafdeling. Her bliver spillerne en del af det elitære miljø langt før de 15 år og med mange gange træning om ugen.

- Dette mener jeg kan vise sig at være et endnu større skråplan og drænende for breddeidrætten - samt ungerne selv - hvis ikke man er fuldstændig skarp på, hvad de positive og negative konsekvenser er. Er man eksempelvis 10 år, vælger man vel fodbold til for at spille med kammeraterne, og fordi man synes det er sjovt - måske for på sigt at have en ambition om mere. Men kammeratskabet og det at have det sjovt bør være det styrende i den alder.

- Rent fysiologisk ved man heller ikke, hvor yngre fodboldspillere står, før de er fysisk færdigudviklede. Er de så stadig ligeså gode, eller havde de bare en fordel i højde og drøjde, da de var yngre? Og render de nu i stedet ind i et unødigt nederlag, da fysikken har udlignet sig med de jævnaldrende, og de derved har mistet deres fordel? Hvem samler de børn op, når drømmen brister?


Et eller andet sted synes jeg, det er fint med et frit marked, da det jo også kan komme de unge talenter til gode, at de kan vælge at søge andre steder hen, hvis den klub, de er i, ikke lige ser deres vej, eller hvis det miljø, de er I, ikke får det bedste frem i dem.

Michel Mørk
Vejle Boldklub-fan

- Jeg ved ikke, om det er de store klubber, som er skurken i det her. Jeg tror mere, det er markedet og det faktum, at både klubber og spillere er blevet forretninger i sig selv, som er problemet.

- For én ting er, at en klub som FCK går på hugst i Silkeborg eller en anden "mindre" klub, noget andet er, at de unge spillere og deres forældre i højere grad end tidligere selv shopper rundt efter det, de mener, er det bedste tilbud. For mig at se er det hele den pengedrevne kultur omkring talenter og talentudvikling, som den er gal med, mere end det er de store klubber vs. de små. 

- Hele den udvikling og tendens med, at spillere scoutes tidligere og tidligere og lokkes af eller selv opsøger større klubber, gennemsyrer jo hele vores ungdomssystem. Mig bekendt har alle Superligahold (og formodentlig også en stor del af, hvis ikke alle, divisionsklubberne) såkaldte samarbejdsklubber, som de "støvsuger" de bedste spillere fra.

- Ligeledes har DBU topcentertræninger, hvor de bedste spillere i lokalområderne helt fra U9 (og måske tidligere) indlemmes og følges. Og diverse selvstændige talenthold/akademier rundt om i landet gør ligeledes, hvad de kan for at lokke de mest lovende unge tidligt ind i deres fold.

- Om det er godt for dansk talentudvikling som en fællesmængde? Formodentlig. Om det er godt for den enkelte dreng eller pige? Det er jeg mere skeptisk overfor. De bliver i min optik blot et ekstra lod i lotteriet, som den næste store klub i rækken har muligheden for at vinde den store gevinst på, hvis talentet altså lykkes. 

- Et eller andet sted synes jeg, det er fint med et frit marked, da det jo også kan komme de unge talenter til gode, at de kan vælge at søge andre steder hen, hvis den klub, de er i, ikke lige ser deres vej, eller hvis det miljø, de er I, ikke får det bedste frem i dem.


Det er ikke længe siden, at alle FCK-fans gik og talte ned til, at Roony Bardghji fyldte 16, så han kunne blive udtaget til Superliga-truppen

Tobias Lawaetz
FC København-fan

- Det er simpelthen helt enormt svært at svare entydigt og balanceret på et spørgsmål som dette. Egentlig har jeg det udgangspunkt, at de bedste danske talenter selvfølgelig skal bestemme selv, og der forstår jeg da godt, at de ender med at vælge det, hvor de kan blive matchet bedst muligt ud fra deres niveau.

- At de mindre klubber ikke bliver kompenseret nok, er i virkeligheden ikke den 'købende' klubs ansvar her, som eksemplet jo er med Mads Jørgensen til FCK. Det handler jo om, at systemet er sat op på en måde, hvor det netop kan lade sig gøre. Så er det vel i højere grad systemet end FCK's scouting, den er gal med, og jeg er ikke partout afvisende overfor en eller anden grad af regulering her - men det skal selvfølgelig tage udgangspunkt i spillerens bedste og ikke klubbernes.

- Det er jo også bare ærgerligt, når/hvis et ungt talent skifter væk fra FCK.

- Generelt er det vildt, hvor stort et fokus der er på ungdomsspillere allerede. Det er ikke længe siden, at alle FCK-fans gik og talte ned til, at Roony Bardghji fyldte 16, så han kunne blive udtaget til Superliga-truppen - men det er jo fuldstændig skørt, og jeg har svært ved at se, hvordan det skulle gavne spilleren med alt den opmærksomhed så tidligt. Igen her, håber jeg, at man kigger på spillerens bedste før klubbens - det bør virkelig være en grundregel med spillere så unge!


Det er dejligt som dansk fodboldfan at se, at udvikling af de helt unge spillere i Danmark bare vokser og vokser.

Mikkel Larsen
Hvidovre IF-fan

- Money talks i fodbold, og det gælder også blandt de helt unge talenter. Jeg kan da personligt godt forstå, at man vælger at spille for en af de større klubber, som har langt bedre faciliteter, et langt større udstillingsvindue, og når de oven i hatten så også vifter med en millionkontrakt, så må det være svært som 15-årige ikke at bide på krogen… Money talks.

- Som Hvidovre-fan er jeg selvfølgelig møg-irriteret over, at vi ligger lige i smørhullet mellem de to klubber FCK og Brøndby, som skiftevis hapser vores unge talenter. Jeg forstår til fulde, at det må være attraktivt at skifte til en af de to klubber, men der må da også stadig være noget der hedder klubfølelse?

- Det er dejligt som dansk fodboldfan at se, at udvikling af de helt unge spillere i Danmark bare vokser og vokser. Jeg synes personligt, at det er fedt, at flere og flere danske klubber sætter stor fokus på deres ungdomsakademi, frem for at de alle ryger til udlandet og havner i klubber som Ajax.

Jeg synes, de mindre klubber blive kompenseret, hvis et talent flytter. Der burde som krav være en fast procentdel som går til barndomsklubben ved evt. videresalg.


Alle klubberne får uddannelsespenge ved transfers, og det system synes jeg egentlig fungerer meget godt, selvom de mindre klubber helt sikkert gerne ville have en større del af kagen.

Morten Svan
Brøndby IF-fan

- Det er simpelthen så svært at kloge sig på, for jeg kan da sagtens sidde og tænke, at det er helt ekstremt, at en 16-årig kan tjene flere penge end mig på bare at spille fodbold. Men sådan er fodbolden jo.

- Pengene er enorme, og talenterne sælges for større og større beløb. Det er skruen uden ende, men diskussionen er jo også lidt en "hønen og ægget"-situation. Vi vil jo gerne have, at de unge spillere performer for vores hold. Og Mads Hermansen var jo "en af vore egne", selvom han kom fra Næsby.

- I øjeblikket har vi Jacob Ambæk i Brøndby, som scorer mål for sjov i øjeblikket, og jeg bilder mig ikke ind, at han render rundt for et nyt par støvler og et gavekort til Glostrup Shoppingcenter ved sæsonstart. Så det er bestemt ikke for at se bort fra min egen klub.

- Alle klubberne får uddannelsespenge ved transfers, og det system synes jeg egentlig fungerer meget godt, selvom de mindre klubber helt sikkert gerne ville have en større del af kagen.

- Der er sat regler i verden for ikke at binde de unge mennesker til en kontrakt for tidligt. Det resulterer så i, at det er det rene gedemarked på en 15-års fødselsdag, og det er selvfølgelig bagsiden ved den regel. Men jeg har lidt svært ved at se, hvordan man skulle kompensere den afgivende klub, når spilleren netop ikke har bundet sig til noget eller været på kontrakt.

- Og vi bliver jo nødt til at lægge snittet for, hvor gammel man skal være for at skrive kontrakt et sted. Er 15 år så det rigtige? Det ved jeg simpelthen ikke, men det skal i hvert fald ikke være yngre. Det smager rigeligt at børnearbejde allerede.


Det er jo trods alt mennesker og ikke små fodboldmaskiner, der er tale om.

Jesper Koerstz Jensen
Silkeborg IF-fan

- Pil snitterne. Hold nallerne væk. Respekter, at det er børn og lad dem i det mindste blive færdige med skolen. Jeg synes, det er er dybt problematisk, at storklubberne er begyndt at gafle spillere, mens de er helt små. Det burde de holde sig for gode til. Både ud fra et etisk og menneskeligt perspektiv, men også fordi det selvsagt er umuligt at sige noget om en 15-årig knægts fodboldfaglige udvikling de næste fem-seks år.

- Men det etiske er det vigtigste. Prøv at tænke på Mads Jørgensen, der netop er flyttet fra Silkeborg og til FCK for et temmelig stort beløb. Hans forældre har nu indrettet deres tilværelse efter knægtens hobby, og hvad nu hvis han lige pludselig hellere vil spille badminton? Eller drikke øl og kysse piger, mens han får en uddannelse?

- Det fucker selvsagt små mennesker op, når de som 15-årige for at vide, at de muligvis er den næste Laudrup eller Messi, og det gør det umuligt for dem at mærke efter, om de har lyst til noget andet. Og hvordan er sådan nogle unger rustet til pludselig at løbe ind i en skade? Eller konstatere, at anatomien stak af, så de blev for små/store/underligt byggede til at få sig en karriere?

- Eller tænk hvis deres eksplosive udvikling bare stoppede, så de pludselig skal se frem til en middelmådig seriekarriere, som jo trods alt bliver udsigten for de fleste af dem. Jeg synes, klubberne skal aftale med hinanden, at man hver især bygger nogle lækre stærke ungdomselitemiljøer op, hvor man samtænker træning, skole, krop og ånd og alt det andet, der er vigtigt for et menneskeliv, og så venter man med gafleriet – som minimum til efter folkeskolen, men helst indtil ungerne fylder 18.

- Det er jo trods alt mennesker og ikke små fodboldmaskiner, der er tale om.


Er vi i gang med at frarøve de største talenter blandt de 14-15-årige en mulighed for også at være ganske normale unge mennesker, hvor de ikke er i mediernes søgelys.

Morten Bech Højgaard
OB-fan

- Vi oplever i øjeblikket i professionel fodbold at klubber tager spillere ind, når de er yngre og yngre. Helt overordnet set burde vi måske også regulere reglerne herefter og opsætte nogle regler, når en klub henter en så ung spiller i en anden klub. Så skal der være en form for kompensation.

- Overordnet set kan jeg da godt forstå, at klubber bliver irriteret over, at store klubber hapser de store talenter rundt omkring fra de mindre klubber.

- Jeg er er dog urolig på en hel anden parameter., hvilket jeg blev bekræftet i af en OB-makker i Stemmer fra Ådalen. Jeg blev næsten ked af at læse om den unge gut fra Silkeborg som flytter til FCK.

- Ud over at beløbet er fuldstændig latterligt, så bliver han smidt ud på landsdækkende medier og eksponeret helt vildt, hvor man bl.a. kan læse løn og pris osv.

- Helt grundlæggende snakker vi stadig om et barn.

- Er vi i gang med at frarøve de største talenter blandt de 14-15-årige en mulighed for også at være ganske normale unge mennesker, hvor de ikke er i mediernes søgelys?

- For at tale det ind i et OB-perspektiv også, så har OB hentet en knægt i B.93. Der er kun få artikler rundt omkring, som alle refererer til OB's egen nyhed - det er på et mere rimeligt niveau.

- Der mener jeg, at vi voksne og fodboldklubber rundt omkring bør være ansvarlige og beskytte de unge mennesker. De skal nok komme på forsiden, hvis de slår igennem.


Fodbold er en forretning og en kynisk verden.

Kasper Henriksen
FC Nordsjælland-fan

- Fodbold er en forretning og en kynisk verden!

- Så jeg forstår godt, at Nordsjælland og FCK kæmper om at tiltrække så mange unge spillere som muligt. På trods af at jeg synes, at det er helt vanvittigt at give +1 mio. krner for en 15-årig spiller.

- Men såfremt at denne unge spiller kommer igennem det famøse nåleøje og får succes, kan det give klubberne 100 gange pengene igen.

- Det store problem er er bare, at Silkeborg står tilbage som den kæmpe-store taber i denne henseende. Så de må kigge indad og lave et set-up, så de kan holde bedre på deres spillere.