Video : Tipsbladet
Superliga

Chok-tal: I FCKs vægtklasse på transfermarkedet

ANALYSE: FC København betaler stadig langt de højeste lønninger i Superligaen, men målt på rå transferbeløb er FC Midtjylland tæt på at være på omgangshøjde med FCK.

Vi er inde i slutspurten i Superligaen, hvor der om fem ugers tid skal uddeles et DM-trofæ, guldmedaljer og fordeles topplaceringer til de øvrige håbefulde i toppen af rækken.

Vi taler meget om, hvor dyre Superliga-holdene er i dag – men hvad vil det helt præcist sige?

Tipsbladet har været gennem førsteholdstrupperne i FC København, FC Midtjylland, Brøndby IF og FC Nordsjælland, de fire klubber, der bejler til topplaceringerne.

Og det er ikke bare mavefornemmelser og meninger – Superligaen har aldrig været et dyrere sted, især ikke for klubberne i toppen af rækken.

Læs også vores vurdering af Brøndby IF her

Her er det FC Midtjylland, vi ser nærmere på efter et 2023, der virkelig rykkede på balancen på transfermarkedet i toppen af Superliga-hierarkiet.

ANALYSE

De er stadig et knurhår foran, løverne fra FC København, og kan rykke på balancen igen til sommer.

Men 2023 bød virkelig på en acceleration i FC Midtjylland, som vi har beskrevet i Tipsbladet flere gange, og som også vil afspejle sig i udgifterne til transfers og lønninger, når FC Midtjylland præsterer årsregnskab for 2023/24 henne omkring efterårsferien.

Alt efter, hvad vi tæller med og ikke tæller med, røg FC Midtjylland op på i hvert fald 200 millioner kroner for hele 2023 i betalinger for nye spillere, og selv om nogle af dem allerede er ude af billedet igen, er det en magtdemonstration, kun FC København kan matche.

I FC Midtjyllands idealopstilling lige nu er der seks spillere hentet til i sommeren 2023 for tunge millionbeløb eller i spektakulære fri transfers, der er endnu flere dyre spillere i rotationen på holdet, og der er ingen grund til at tro, FCM tager foden fra speederen og lader FCK trække fra igen.

Dykker man dybere ned, handler det også om, at FC Midtjylland har valgt at lade adskillige af de dygtige unge i FC Midtjylland og Mafra, der egentlig er gode nok til førsteholdet allerede nu, få masser af spilletid i Portugal og i andre klubber på udlån.

Man kunne gætte på, at nogle af dem vender tilbage og skal gøre det kontinuerligt fra om et år eller to, og at FCM indtil da vil have mange på førsteholdet, der er købt ind, uden de strengt taget er voldsomt meget bedre end de talenter, der er på græs andetsteds.

Rationalet er, at de unge bliver bedre af at starte inde uge efter uge i stedet for at få indhop i FC Midtjylland.

FCM gør nok ikke truppen vildt meget dyrere, men forvent, at FCM også i de næste år er frisk på at stå på tæer for folk som Osorio og Ingason, man mener kan gøre en stor forskel og er mange millioner i transfer værd.

Udsigter til sommer
Tre forudsigelser
* FC Midtjylland køber nye folk for mindst 100 millioner kroner, hvis man siger farvel til en profil eller to
* Man kommer til at opruste yderligere på udviklingsarbejdet i samarbejde med den portugisiske søsterklub Mafra
* FC Midtjylland er oftest god for en stor overraskelse – det kommer igen til sommer

Selv en stille transfersommer i FC Midtjylland er efter de fleste klubbers standarder særdeles hektisk.

Paulinho skal sandsynligvis til udlandet, man skal finde en dygtig og dyr erstatning for Kristoffer Olsson og sikkert en eller to midtbanespillere til, og mon ikke også der dukker et ekstra offensivt kort op, nu hvor ambitionerne i Europa er enormt store.

Lur os, om ikke også der sker noget på højre back.

Det kan snildt koste 100 millioner kroner i transferbetalinger, især hvis en af profilerne bliver solgt dyrt, selv om det egentlig ikke virker til at være planlagt, som det tydeligvis var med Gustav Isaksen i 2023 og Evander i 2022 (han røg så først til USA i begyndelsen af 2023).