Video : Tipsbladet
Generelle

Ronaldos sjælløse kåring udstiller moderne fodbold

Jeg burde ignorere Globe Soccer Awards i Dubai, men når vi er efter FCK, Brøndby og FCM for træningslejre i landet, kan det creepy prisshow ikke få lav at stå uimodsagt, som det gør så mange steder i verden.

Jeg burde lade være.

Ingen tager jo Globe Soccer Awards alvorligt.

Hvordan kan man det, når Cristiano Ronaldos agent Jorge Mendes er blevet kåret som årets agent i 10 ud af 11 år?

Læs også: Ekspert revser Ronaldo-pris: Det er rent propaganda og intet andet  

Når Cristiano Ronaldo har vundet kåringen seks gange mod Lionel Messis ene, og når forretningsforbindelserne mellem "CR7", Jorge Mendes og arrangørerne i emiratet Dubai i hvert fald strækker sig til, at portugiseren og hans folk bruger prisuddelingen massivt til at bedrive forretning?

En god kilde på den iberiske halvø kalder spøgefuldt prisshowet for "Jorge Mendes Awards", og kan alle ikke se, at det show er helt skævt, når man løbende opfinder kåringer for at please forskellige folk og organisationer?

Altså, come on, kategorier som:
"Bedste arabiske dommer"
"Bedste arabiske træner"
"Bedste kinesiske spiller"
"Bedste målscorer i De Forenede Arabiske Emirater"

Alle kan jo gennemskue, at det er en falsk omgang propaganda for et land, der behandler sine migrantarbejdere værre end naboen og rivalen Qatar, og som er dybt involveret i en morderisk krig i Yemen, som menneskeretsorganisationer og selv FN har sagt gentagne gange er kommet over i deciderede krigsforbrydelser fra Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emiraters side?

Det er rå PR
Problemet er, at det kan en stor del af fansene og mine kolleger i mediebranchen ikke.

Her rapporterer den spanske sportsavis Marca fuldstændig snorlige om, at Cristiano Ronaldo er kåret til århundredets (jo han er!) spiller.

Her er det Goal.com, et fodboldmedie med mange millioner læsere, der også fortæller helt straight om alle kåringerne ved Globe Soccer Awards.

Ja vi skrev endda også selv om Cristiano Ronaldos citater fra prisshowet, dog uden at opremse alle vinderne, som så mange internationale medier åndløst har gjort.

Og det er ikke ligegyldigt.

Vi er efter FC København, FC Midtjylland og Brøndby IF, når de har lagt træningslejre i Dubai og Abu Dhabi, og det med rette og ikke den mindste smule synd for dem, der gerne vil adskille sport og politik, når der passer ind i eget træningsprogram.

Globe Soccer Awards får uendelig meget mere opmærksomhed, end at en Superliga-klub spiller et par træningskampe og bor på et hotel nogle dage i Dubai.

Sport er noget andet og mere end det normale erhvervsliv med de værdier og den kulturarv, man lægger til grund for mange af sportens regler og den måde, den er organiseret.

Det er ikke bare følelser og fornemmelser: Disse værdier og denne kulturarv er eksempelvis den direkte årsag til, at professionel fodbold er undtaget fra store dele af konkurrencelovgivningen i EU, som i stedet lader UEFA og fodboldens pyramidesystem styre spillet med monopol-lignende magtbeføjelser uden konkurrence.

Fodboldverdenen har tungere ansvar end erhvervslivet
Så jo, kære fodboldklubber, ledere og spillere, I skal leve op til mere end danske og vestlige virksomheder, og det er overhovedet ikke uretfærdigt, at Tipsbladet, Ekstra Bladet og andre stiller disse spørgsmål til jer igen og igen, hvad end det handler om VM 2022 i Qatar eller træningslejre i Dubai.

Vi tager lige en af de seneste historier om De Forenede Arabiske Emirater, som Dubai er det toneangivende emirat i næst efter endnu rigere Abu Dhabi.

Det her er Human Rights Watch, der opfordrer til en boykot af våbensalg til De Forenede Arabiske Emirater, da våbnene kan bruges til at slå civile ihjel i luftangreb i Yemen og Libyen.

Og her er Amnesty Internationals overblik, der indeholder advarsler om tortur, bortførelser og fængslinger af politiske modstandere og demokratiforkæmpere uden rettergang, det samme kafala-system som i Qatar, hvor man i emiraterne har omtrent tre gange så mange migrantarbejdere med dårlige eller ingen rettigheder end i Qatar.

Globe Soccer Awards er skamløs propaganda for et diktatur med civiles blod på hænderne, og Cristiano Ronaldo og de andre medvirkende som FIFA-præsident Gianni Infantino burde skamme sig over at promovere et så menneskefjendsk styre for at booste bankkontoen og egen politisk kapital.