Video : Tipsbladet
Generelle

Dansk politiker tordner: Super League er grådighed

Kristian Hegaard fra Radikale Venstre er meget utilfreds med Super League, som han mener er et angreb på fodboldens væsen.

Han er erklæret FC Barcelona-fan, men for første gang nogensinde vakler Kristian Hegaard (RV) i sin tro på klubben.

Det kommer i kølvandet på annonceringen af Super League, hvor 12 af de største klubber i verden er gået solo og har præsenteret en europæisk liga uden op- og nedrykning og uden et kvalifikationssystem, som man kender det i dag. Altså en lukket liga.

En sådan liga er modstridende med det, der har været essensen i fodbold i alle år. At man gør sig fortjent til at spille i de europæiske turneringer via præstationerne i den nationale turnering.

De 12 klubber har ønsket en større del af kagen, når det kommer til pengene fra Champions League fra 2024, og i det hele taget har der foregået en kamp om pengene og formatet.

Nu vil UEFA kigge på at ekskludere topklubberne, mens andre mener, at det udelukkende er spil for galleriets side, og at de 12 klubber nok skal melde sig under UEFA-fanerne igen snart, men at de lige nu presser på for at få flere penge.

Kristian Hegaard, der er folketingsmedlem og idrætsordfører for Radikale Venstre, vil have sat alt ind for at bekæmpe grådighedens enegang.

- Super League er et angreb på selve fodboldens væsen. Det er en total forkastelse af idéen om, at man som idrætsudøver eller klubfællesskab kan bevise sit værd på banen, og hvis du klarer det godt, hvis du har talent og arbejder hårdt for det, så kan du kæmpe dig hele vejen til toppen. Penge fylder allerede alt for meget i fodbold. Men ikke desto mindre, så lever drømmen stadig, og det er fortsat muligt for en klub som Leicester at vinde Premier League og konkurrere mod de største i Europa. Den drøm vil Super League én gang for alle kvæle, siger Kristian Hegaard og slår fast:

- Super League har intet med sport og alt med grådighed at gøre. Det er ene og alene udtryk for en magtelite, der vil ophøje sig selv til adelige. De vil konsolidere deres position og udelukke andre for adgang til det samme. De vil slå den sociale mobilitet ihjel. De vil sørge for, at succes ikke er noget, man opnår, men noget, man fødes med.

Kristian Hegaard er ikke den første danske politiker, der lufter utilfredshed med Super League. Mandag var også kulturminister Joy Mogensen ude med riven efter Super League-klubberne og kaldte det for dybt problematisk, da hun talte med TV 2.

Idrætsordfører Kristian Hegaard er klar til at gå langt for at få Super League stoppet. 

- Vi skal gøre alt for at bekæmpe Super League. Der findes ingen juridisk tilladte våben, der ikke skal tages i brug. Hvis vi kan diskvalificere initiativtagerne fra de igangværende Europa League eller Champions League-turneringer, så skal vi gøre det. Hvis vi kan udelukke spillere fra disse klubber til EM eller VM, så skal vi gøre det. Hvis vi kan smide initiativtagerne ud af de nationale ligaer, så skal vi gøre det. Og hvis der er andre muligheder, for eksempel politisk tiltag, så skal vi også se på dem. Vi skal lægge maksimalt pres på disse tolv klubber, indtil de skrotter deres frontalangreb på fodboldens væsen, siger han.

DBU-formand Jesper Møller, der også sidder i UEFA's eksekutivkomité, fortalte mandag til DR, at man allerede fredag kan smide de 12 nævnte klubber ud af UEFA, da der er møde i eksekutivkomiteen fredag.