Video : Tipsbladet
VM

DBU-direktør: Håbede på andre bejlere til VM 2034

DBU-direktøren havde gerne set, at andre lande end Saudi-Arabien havde meldt sig som værtsland til VM i 2034.

Tirsdag meddelte Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) officielt, at Saudi-Arabien er den eneste værtsbejler til VM i 2034.

- Vi har ikke lagt skjul på, at vi hellere så, at det var et andet land, der skulle blive vært for VM i fodbold i 2034, siger Erik Brøgger, der er direktør i Dansk Boldspil-Union (DBU).

- Vi mener ikke, at Saudi-Arabien lever op til de høje menneskerettighedsstandarder, som vi fra dansk side synes, et land skal opfylde.

Erik Brøgger tiltrådte som direktør i DBU 1. oktober. Han har senest været dansk ambassadør i FN og har tidligere blandt andet også været direktør for Organisation og Borgerservice i Udenrigsministeriet.

- Om vi så kan påvirke det markant i Saudi-Arabien, det, tænker jeg, er tvivlsomt. Jeg ved også gennem mit tidligere job, hvor meget pres der gennem årene er blevet lagt på Saudi-Arabien på menneskerettighedsområdet, siger Brøgger.

Saudi-Arabien havde allerede annonceret sit bud den 4. oktober. Det skete, få timer efter at Fifa havde givet 2030-slutrunden til et fælles bud fra Spanien, Portugal og Marokko.

Fifa satte samtidig 31. oktober som deadline for bud på 2034-slutrunden og gav altså eventuelle bejlere mindre end en måned til at byde ind.

Det er Asien eller Oceaniens tur til at afholde VM i 2034, da Nordamerika ved USA, Canada og Mexico afholder slutrunden i 2026, og Afrika og Europa samt Sydamerika ifølge Fifa er dækket ind i 2030.

Kritikere har set den usædvanlige konstruktion og den korte deadline som et forsøg på at bane vejen for Saudi-Arabien som vært i 2034.

Erik Brøgger fortæller, at DBU ikke har været inde over processen, der indtil nu har været omkring værtskabet ved slutrunden i 2034.

- Vi skal fra nu af prøve at sikre, at Fifa seriøst går ind i arbejdet med at få alle kriterierne, som et værtsland skal opfylde, afdækket og dokumenteret på bedst mulig vis, siger Erik Brøgger.

- Det gælder de krav, der er både til det kommercielle og stadioner, men også menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, medier og pressefrihed.

DBU-direktøren anerkender dog, at det er en svær kamp at kæmpe.

- Når vi har et synspunkt, så skal vi finde nogen, der mener det samme som os, for ellers taber vi de slagsmål og afstemninger, der er - både omkring værtskabet, men også omkring øget transparens i forbundet.

- Vi er bare et mindretal. I Fifa er der måske på en god dag 10-15 lande, der mener det samme som os ud af mere end 200 medlemmer, siger Erik Brøgger.

/ritzau/